Madkundskab – et faglokale

Af: Kirsten Jensen

Tidligere folkeskolelærer og underviser ved University College Lillebælt

Af: Kirsten Jensen, tidligere folkeskolelærer og underviser ved University College Lillebælt.

Et madkundskabslokale skal kunne opfylde fagformål og understøtte en undervisning, hvor elever kan erhverve sig både viden, forståelse og erfaring med at handle, skabe og interagere. Et rummeligt og fleksibelt faglokale med direkte adgang til udendørsarealer som urtehave, bålplads og udhus til træ, bålgrej, haveredskaber kunne være et bud på opfyldelse af sådanne mål.

Undervisningen skal handle om at fremme kritisk stillingtagen, handlekompetence og løsningsorientering set i et bæredygtigt perspektiv. Det må være madkundskabslærerens fremmeste opgave at tilrettelægge undervisning, der styrker sammenhængsforståelse, elevernes faglige, personlige som sociale kompetencer og samtidigt bevarer elevernes naturlige nysgerrighed og udforskningstrang med mulighed for, at eleverne har medindflydelse på indhold, proces og produkt. Faget lægger op til i sit indhold at arbejde i tværfaglige emnearbejder og projektforløb, der kalder på samarbejde og engagement både hos lærere og elever.

 

Madkundskabslokalet

Faglokalet bør være fleksibelt indrettet og gennemtænkt. Hvor skal rene og urene arbejdsprocesser være? Hvor skal vaske være? Hvor mange skridt skal man gå for at hente råvarer og redskaber / skåle m.v.? Det kunne fx indeholde:

 • Komfurer med induktion og ovne evt. sat i øer med bordplads omkring og åbne hylder under, effektiv udluftning.
 • Dobbeltvaske langs væggene med en stor vask med udtræksvandhane til bageplader i nærheden af indbygningsovne.
 • Rengøringsvenlige overflader. Stålborde. Varmebestandige områder ved siden af ovne til varme plader.
 • Skridsikkert linoleum svinger op under skabe i stedet for fodlister.
 • Hurtiggående opvaskemaskiner evt. med desinfektionsprogram der kan levere rent service i løbet af kort tid. Vaskesøjle med vaskemaskine, tørretumbler og udtræksstrygebræt.
 • Skabe med gennemsigtige ruder, så al service og redskaber kan placeres i nærheden af opvaskemaskiner og centralt. Udtræksskabe til kolonial og maskiner.
 • Mindre rulleborde. Hævesænkeborde på hjul, der kan bruges til spiseborde og arbejdsopgaver.
 • AV-skærm, projektor, mulighed for tilslutning af bærbare computere eller tablets.
 • Hjørne med bøger og inspirationsmaterialer. Opslagstavler og hylder.

Urtehaven

Selve madkundskabslokalet kan udvides med et udendørs klasserum i haven. Elever skal kunne se og forstå fx forbindelsen mellem dyrkning af fødevarer og de valg, man foretager sig i forhold til mad og måltider – og at disse valg har en betydning for miljø og natur. Det drejer sig om at skabe nogle før / under / efter læringsforløb med bl.a. haven som omdrejningspunkt, så deltagerne udfordres via problemstillinger, barrierer og paradokser. I fællesskab kan de finde forståelse for og handlemuligheder i relationerne mellem det enkelte menneske, fødevarefrembringelse, mad og måltider og det omgivende samfund.

Samarbejde med andre fag som fx natur / teknik og biologi kan integreres i en plan, så det samme klassetrin arbejder med havens cyklus og høst. En havesæson skal kunne følges fra muld til mund – fra frø til fødevare – fra jord til bord. Et haverum, som grupper i klassen kan vende tilbage til op til flere gange over en havesæson. På den måde kan de opleve haven som et sted, de er fortrolige og trygge ved og kan skabe følelsen af ejerskab for – også i sommerferier.

 

Udehytten

I forbindelse med et større udeområde med borde og bænke kan en udehytte placeres med skydevægge. Væggene låses af, når området ikke bruges – og skydes til side, så materiel bliver tilgængeligt til undervisningen. Her tænkes på alt til udekøkken, bålplads, brænde og urtehave. Men også hvad andre fag som håndværk og design, biologi, natur / teknik m.fl. skal bruge. En lang udendørsvask er ikke til at undvære sådan et sted.

 

Udekøkken – bålplads

Bålpladsens område bør være et afgrænset område for at tydeliggøre, hvor der må leges og hvor bålpladsens arbejdsområde er. Et aflangt, rundt brostens belagt ildsted, hvor der skal være plads til et fødebål og flere mindre båleller glødesteder kunne være en mulighed. Underlaget skal kunne tåle mange børns færden – også i regnvejr om vinteren.

 

Sikkerhed

Sikkerheden skal være i top. Gryde, pander m.v. skal understøttes, så de ikke vælter i bålet. Brandslukningsmateriel, brandtæppe, zinkspand med vand bør være i nærheden. Bålstederne kan evt. hæves fra jorden vha. cementrør eller være en muret ildbænk i højden med plads til grillrist, jernplade og afsætning. Alt der kan give en mere komfortabel arbejdsstilling.

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

 • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
 • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
 • Digital lærervejledning
 • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.