Fra skolekøkkenet til på besøg hos køerne

Af: Kathrine Roed Reimers

Nyuddannet madkundskabslærer og medlem af bestyrelsen i Foreningen for Madkundskab.
For at gøre madkundskabsundervisningen mere autentisk bringes lokalsamfundet ind i årsplanen, når vi rykkerlærdommen ud i kostalden

Af: Kathrine Roed Reimers

Øster Starup Skole er omgivet af marker, og jeg kører forbi dem hver dag for at komme på arbejde. Jeg er særlig vild med de gule rapsmarker, men når kornet svajer i vinden efter sommerferien, så bliver jeg helt lyksalig. Tænk at mine madkundskabselever har muligheden for hver eneste dag, de cykler til skole, at se hvor kornet stammer fra.
Bare 800 m fra skolen ligger Ødegård, hvor Søren Højer Thomsen er landmand, og Søren inviterer gerne skolebørnene på besøg. På Landbrug og Fødevarers hjemmeside skole.lf.dk/besoeg-en-landmand kan man vælge at booke et besøg hos en af de 300 landmænd, der har valgt at åbne deres stald for skoleklasser. Landmændene vil gerne vise rundt, og de fortæller om arbejdet på landet og arbejdet med dyrene.
Ødegård har slagtekalve, og årsproduktionen er på 550 stk. Søren får de små kalve leveret efter deres første fire leveuger. På Ødegård vil kalvene få en tryg tilværelse i rolige omgivelser. I den første måned på gården får kalvene mælk, men herefter får de foder, som stammer fra Ødegårds egne marker. På markerne dyrkes både hvede, raps, havre, ærter og vinter- og vårbyg. Når kalvene er 10 måneder gamle, skal de sendes til slagtning. Langt de fleste sendes til Danish Crown, mens resten sendes til vores lokale slagter i Egtved Slagtehus.

 

Hvis man booker et besøg hos Søren, er der samtidig mulighed for at arbejde med hæftet “Koen og mælken”, som Landbrug og Fødevarer har lavet. Hæftet kan bestilles gratis, hvis man booker et besøg hos en landmand, ellers kan man betale for det.
Jeg har brugt hæftet sammen med 5. klasse i madkundskab, og det var både sjovt og lærerigt. Hæftet inviterer til masser af sjove aktiviteter, som blindsmagning af mælk, bevæg dig som en ko, mål koens seng op og se hvor mange børn, der kan ligge i sengen. Når vi først i undervisningen har arbejdet med koen og mælken og har opnået flere fagord og begreber og analyseret vejen fra jord til bord, så er det en perfekt afslutning at gå på besøg hos Søren.
Godt nok har Søren ikke malkekvæg, men han kan stadig levende fortælle om koen og livet på landet. Vi får lov til at se både de små nuttede kalve, de store slagtemodne kalve, laden med kornet, maskinerne og meget mere. Børnene er helt opslugte, og de lytter interesseret. Når man samtidig efter den officielle rundtur får lov til at løbe ræs i et kæmpe bjerg af tørrede usolgte juletræer, så findes der ikke noget undervisning i skolen, der kan hamle op med livet på landet.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.