FAMILIENS KØKKENSKOLE – EN VEJ TIL SUNDERE OG MERE BÆREDYGTIGE MADVALG?

Af: Hello Kitchen

I en tid, hvor klima og sundhed er i fokus som aldrig før, er der en stigende efterspørgsel efter indsatser, der motiverer danskerne til at ændre madvaner. Til trods for, at mange danskeres ønsker at spise mere bæredygtigt og sundere, udfordres de blandt andet af, at de kan lide smagen af kød, spiser efter deres vaner og tager hensyn til familiens madpræferencer. Derudover oplever mange forældre, at de mangler tid og inspiration til at tilberede plantebaserede retter. Børnene vil gerne bidrage til madlavningen, men forældrenes manglende tid og overskud er blandt barriererne. Det kan være medvirkende til, at børnene ikke opnår basale færdigheder i at lave mad eller erfaringer, de kan bruge til at træffe sundere og mere bæredygtige madvalg senere i livet.

For at imødegå udfordringerne har ’Hello Kitchen – Foreningen for madglæde og fællesskaber’, med støtte fra ’Fonden for økologisk landbrug’, udviklet madkurset Familiens Køkkenskole. Madkurset skal imødekomme barriererne og give familier lyst og inspiration til at lave planterige hverdagsretter med økologiske råvarer – samtidig med, at de oplever at være en del af et hyggeligt fællesskab og får succesoplevelser med fælles madlavning, der motiverer dem til at fortsætte madlavningen derhjemme.

 

EN INKLUDERENDE PÆDAGOGIK GØR FÆLLES MADLAVNING SJOVT

I Familiens Køkkenskole mødes otte børn i alderen 7-11 år og otte forældre eller bedsteforældre i et skolekøkken tre gange. Her formidler og demonstrerer en underviser, hvordan familierne i grupper kan lave nemme klimavenlige, sunde og økologiske hverdagsretter. Udover fokus på sundhed og bæredygtighed, handler Familiens Køkkenskole også om at give forældrene konkrete redskaber, der gør det mere overskueligt at have børnene med i køkkenet og give børnene sjove og spændende opgaver, der gør det interessant nok for dem at bidrage.

I Familiens Køkkenskole opnår familierne, og især børnene, kompetencer i forbindelse med madlavning samt kendskab til nye råvarer. Konkret ligger madvarerne flot anrettet på et bord lige for næsen af børnene – et bord, hvorfra underviseren fortæller om dagens retter og historier om grøntsager og bælgfrugter. Underviseren inviterer også børnene til at dufte og smage og demonstrerer smarte køkkentricks, der gør den fælles madlavning til en leg. Eksempler på køkkentricks er, hvordan børnene kan hakke grøntsager med en stor og skarp kniv, blende en varm suppe med en stavblender og nemt få skralden af et fed hvidløg. Når underviseren giver børnene opgaver, som de voksne plejer at løse, åbner det op for, at de og deres forældre/bedsteforældre kan samarbejde på et mere ligeværdigt niveau, og at forældre/bedsteforældre tror på, at børnene kan lykkes med opgaverne. Børnenes deltagelse i madlavningen gør dem til stolte bidragsydere af måltidet og deres indsigt i, hvad maden består af, gør dem også mere madmodige. I Familiens Køkkenskole er der afsat god tid til at lave maden, både for at give forældrene/bedsteforældrene en positiv oplevelse med at lave mad med deres barn og for at give børnene en oplevelse af, at de får tid og plads til at deltage aktivt og øve sig i madlavningen.

 

”Jeg har fået gode ideer til, hvordan man laver mad med børn og får dem til at blive mere madmodige.” (en forælder)

 

GRØN HVERDAGSMAD MED ’SMÆK PÅ SMAGEN’

Maden skal være mere end sund og klimavenlig. Den skal også være fuld af velsmag. Derfor er opskrifterne til Familiens Køkkenskole udviklet, så familierne får en oplevelse af, at bæredygtige og sunde madvalg og velsmag sagtens kan gå hånd i hånd. Udvikling af opskrifterne på de sunde og grønne retter tager afsæt i Fødevarestyrelsens Klimavenlige Kostråd, hvilket betyder, at de indeholder masser af grøntsager, bælgfrugter, fuldkornsprodukter, fedtfattige mælkeprodukter, fisk og olie i stedet smør. Retterne skal også ligne mad, familierne kender, være billige og overskuelige at lave. Endelig skal de være fulde af velsmag, så de kan konkurrere med de almindeligt kendte klassikere. Derfor får familierne også viden om og erfaring med, hvordan de med enkle tricks kan trylle mad uden kød om til et velsmagende måltid. Det handler om at skabe balance i de fem grundsmage og skabe kontraster i farver og tekstur. Derudover, at give retten et ’spark’ fra lidt stærke ingredienser og selvfølgelig anrette maden flot. Allerede på første mødegang får familierne oplevet, hvordan en så simpel og billig ret som gulerodssuppe, kan blive en smagsoplevelse udover det sædvanlige. De får også et opskriftshæfte med flere velsmagende, grønne opskrifter, så de kan fortsætte madlavningen i eget køkken.

 

”Dette gav mig mere inspiration til at få flere grøntsager ind i madlavningen.” (en forælder)

 

MULIG SIDEGEVINST: STYRKET RELATION MELLEM FORÆLDER OG BARN

Ved at samle børn og forældre omkring gryder og pander styrkes båndene, viser evalueringer fra et af Hello Kitchens andre koncepter, Fars Køkkenskole, som flere end 7.500 fædre og børn har deltaget i. Madlavning og måltidet er et godt fælles tredje at mødes om – både fordi vi alle skal spise hver dag, og fordi det for de fleste giver følelsen af fællesskab at lave og spise mad sammen. Hello Kitchen forventer derfor også, at Familiens Køkkenskole kan styrke relationen imellem forælder og barn og fremme fællesskabet på tværs af familier.

 

”En god måde at være sammen med børnene – at lave noget sammen.” (en forælder fra Familiens Køkkenskole)

”Jeg fik gode fifs til madlavning + socialt samvær med forældre med børn – hvilket nogle gange er svært at prioritere i en travl hverdag.” (en forælder fra Familiens Køkkenskole)

 

PILOTPROJEKTET PEGER PÅ POTENTIALER

Familiens Køkkenskole er blevet testet i Vallensbæk Kommune på et hold med otte børn og otte forældre/bedsteforældre. Evalueringen viser, at alle de voksne deltagere har været meget tilfredse med madkurset, og at de vil alle anbefale andre familier at deltage. Derudover har de alle fået lyst til at spise mad med flere grøntsager, har lært at lave retter uden kød og de har lært køkkentricks, der gør det nemmere at lave mad med deres barn/barnebarn.

Også børnene har været glade for Familiens Køkkenskole. Alle synes, at det har været sjovt at lave mad med far, mor eller bedste – og vil gerne gøre det igen – og de har også har fået lyst til at lave mere mad. Derudover har de fået nye venner og vil anbefale madkurset til andre børn. Samlet set giver børnene Familiens Køkkenskole 9,5 point ud af 10.

I løbet af efteråret udbydes Familiens Køkkenskole i fem kommuner: Furesø, Tønder, Fredensborg, Horsens og Vallensbæk.

 

 

Fælles Team Hello Kitchen

OM HELLO KITCHEN

Hello Kitchen – foreningen for madglæde og fællesskaber’ er en almennyttig forening, der elsker at inspirere børn og voksne til at få flere positive køkkenoplevelser sammen, der styrker relationer, madglæde, madmod og kompetencer til at lave mad. Det gør vi med sjove madkurser og events, for eksempel Fars Køkkenskole, som mere end 7.500 fædre og børn har været på, og Snack Patruljen i Københavns Kommune fritidsordninger, hvor børn på en involverende måde lærer, hvordan de nemt kan lave sunde og velsmagende snacks. Hello Kitchen er stiftet og drevet af Lotte, Jonas og Mette, der er uddannet inden for Ernæring og Sundhed (Mette og Lotte) og som madkundsskabslærer (Jonas).

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.