Fra levende høne til hønsekødssuppe

En høne fik hovedet hugget af, da 5. klasse fra Kværs Skole ved Gråsten i efteråret besøgte den økologiske skolegård ’Hellevad Vandmølle’. Her var de med til at høste majs, hindbær, nødder, kartofl er og porrer, slagte høns og tilberede maden. Gårdbesøget var led i et længere undervisningsforløb om økologi og økologiske fødevarer, der blev gennemført i fagene natur/teknik og hjemkundskab. Det er vigtigt at komme ud og se tingene rigtigt, mener både lærere og elever.

Af Nanna Hyldgaard Hansen, journalist i Økologisk Landsforening

”Prøv og mærk!” ”Årh, det er helt varmt endnu.” Eleverne fra kødholdet lader et æg skifte hænder. Ægget har de fundet inde i hønen, som Bjarne Boesen fra Hellevad lige har slagtet for øjnene af dem. Kødholdet fortæller i mundet på hinanden:

”Efter hønen var blevet slagtet, løb den rundt. Det er bedst, hvis hønsene bevæger sig bagefter, så blodet kan komme ud. Derefter skulle den dyppes i kogende vand i 20 sekunder, og så plukkede vi fjerene af, det sagde en knækkende lyd. Til sidst tog vi det indeni ud.”

Kødholdet består af Tanja Hansen, Ditte Fischer, Kasper Kistrup, Jonathan Aznar og Frederik Daniel Svensson. De fortsætter beretningen om hønen:

”Indeni fandt vi også mange blommer, der ikke var blevet til æg endnu. Der var også en lille, afl ang blå ting, som der ikke måtte gå hul på, for så ville kødet blive bittert. Bjarne skar halsen over, så vi kunne se, hvad den havde fået til morgenmad. Den havde spist korn.”

Ditte Fischer kunne først ikke lide at se hønen blive slagtet: ”Men da den begyndte at ligne det, man spiser, var det ikke så galt.”

Vokser uden kunstgødning

5. klasse har haft emneuge om økologi, så de er blevet undervist i materialerne ”Hvad er økologi” fra Økologisk Landsforening inden besøget på Hellevad. Derfor har eleverne godt styr på de økologiske principper:

”Der er ikke sprøjtet og ikke brugt kunstgødning. De må næsten ikke bruge noget, de skal dyrke korn og grøntsager helt selv,” fortæller Tanja Hansen og tilføjer: ”Det er sjovt, at det kan vokse uden kunstgødning.” Kasper Kistrup tilføjer, at der heller ikke er E-stoffer i maden:

”Det er godt, for så får man ikke krampe.”
”Kræft!” retter de andre ham hurtigt.

Der er også forskel på, hvordan dyrene bliver behandlet, og hvor meget plads de har, fortæller eleverne. Økologiske køer skal minimum være ude på græs 150 dage om året. Men almindelige landmænd kan også passe godt på dyrene. Det kommer helt an på ejeren, er kødholdet enige om. Tre elever fra klassen bor på konventionelle gårde.

Læs hele artiklen her. (PDF)

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.