Hvad skal vi spise for at redde kloden?

Af: Pernille Gliese Andersen

Uddannet tilrettelægger og har stiftet produktiobsselskabet Travers, der bl.a. laver undervisningsmaterialer.

FN’s verdensmål er vigtige at få på skoleskemaet, og nu er der kommet en ny podcast serie, der skal inspirere de unge til at sætte dagsorden for en bæredygtig fremtid.

 

”Mens vi venter på, verden går under” sætter fokus på FN’s verdensmål ved at fortælle overraskende historier, hvor idérigdom og utrolige initiativer er med til at udrette både sociale og klimamæssige mirakler. Podcastserien kan gratis hentes og høres via elevernes telefon og kan integreres direkte i undervisningen, da den udkommer med en række undervisningsopgaver udviklet til 7.-10. Klassetrin. Opgaverne er lette at anvende og kræver minimal forberedelse.

Vi lever i en tid med uundgåeligt fokus på klimaets krise og jordens ressourceknaphed, og man skal være ualmindelig hårdfør, hvis det ikke har vækket en lille bekymret stemme i ens indre, måske endda en panisk råben eller endnu værre; en total opgivenhed. Men intet af førnævnte rimer særlig godt på forandringer og innovation. To ting der i hvert fald er brug for, hvis vi skal give en bedre verden videre til kommende generationer.I 6 podcast afsnit kan eleverne høre overraskende historier, der rykker ved deres opfattelse af, hvad der er muligt. I afsnittet ”No toilet, no bride” kan man blive klogere på, hvordan toiletter er blevet en adgangsbillet til kærlighed og ægteskab. En historie om en revolution for kvinder overalt i Indien. Afsnittet ”En insektburger, tak!” sætter fokus på fremtidens fødevarer, og hvordan man kan få en fårekylling til at smage godt. Udover insekter muligvis bliver en naturlig del af vores indkøbsliste, afsløres der endnu vildere idéer til fremtidens fødevarer.

Du finder podcastafsnittene og undervisningsmaterialet her: https://www.verdensmaalene.dk/materialesamling#film
Hvis du allerede er vild med podcast kan du finde podcasten i din foretrukne app. Podcasten er produceret af Travers og støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje, Dansk Journalistforbund og LB-fonden.

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.