Anbefaling til regeringen: Gør madkundskab til obligatorisk eksamensfag

Af: Maria Becher Trier

folkeskolen.dk

”Faget madkundskab skal tildeles flere obligatoriske timer, og madkundskab skal have samme status som andre fag, der hører til i rækken af obligatoriske eksamensudtræksfag”. Sådan lyder det i en anbefaling fra regeringens nedsatte advisory board for mad, måltider og sundhed.

Regeringen nedsatte sidste år et advisory board for mad, måltider og sundhed. Nu har gruppen afleveret ti anbefalinger til fem ministre. Nummer fire af de overordnede anbefalinger lyder: “Lad mad, smag og sundhed være centralt i vores børns uddannelse”
I anbefalingen til skolerne er fokus på, at madkundskab skal styrkes ved, at skolerne prioriterer, at faget varetages af undervisere med kompetence i faget, ved at der udbydes inspirerende efteruddannelse, ved at tildele faget flere obligatoriske timer og ved at det hører til i rækken af obligatoriske udtræksfag.

Lektor i madkundskab ved læreruddannelsen, Københavns Professionshøjskole Helle Brønnum Carlsen har som medlem i regeringens advisory board været med til at udarbejde anbefalingerne. Og hun er slet ikke i tvivl om, at det vigtigste budskab til undervisningsminister Merete Riisager er, at madkundskab bør gøres til et obligatorisk eksamensudtræksfag, så eleverne ligesom det er sket med idræt, kan trække madkundskab til eksamen.

“Man skal styrke madkundskab som fag i skolen, og det gør man ved, at give det flere timer, men først og fremmest ved at gøre det til et eksamensudtræksfag på lige fod med alle andre fag”, siger Helle Brønnum Carlsen. Hun sammenligner det med, at idræt med den nye folkeskolereform i 2014 blev et udtræksfag.
“Det er den eneste måde, man kan give et fag status på i den måde vores skolesystem er skruet sammen på. Så kan man være for eller imod prøver, det er ikke det, det handler om. Men hvis et fag ikke kan blive udtrukket som obligatorisk fag til prøve, så får det ikke ledelsens opmærksomhed på samme måde”, siger hun.

Læs hele artiklen her.

Lone CARLSON (lærer samt formand for
Foreningen for Madkundskab) 

Blog på folkeskolen.dk – 29. april 2018 20:48.

Afgangsprøve i madkundskab

Jeg kunne simpelthen ikke være mere enig med Helle. Hun siger det så præcist! Luk madkundskab ind. Gerne på alle klassetrin. Lad den understøttende undervisning lade livet til fordel for madkundskab. Og gør faget til et udtræksprøvefag. Vores prøveform er eksemplarisk. Den bedste i hele fagrækken! Lad den komme alle tilgode. Det fortjener vi som samfund!

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.