Røllike

Af: Anemette Olesen

Forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Achillea millefolium

Andre navne :
Soldaterurt – navnet er givet planten af den græske læge Dioscorides, fordi planten blev brugt af soldater til sår og som middel mod diarre. Tømrerurt – fordi urten bl.a. har været brugt af tømrere. Kom man til at slå sig selv hårdt på fingrene, tog man friske blade og lagde på flækkede fingre. Blade fik blodet til at størkne og huden til at trække sig sammen og således blev sårheling fremskyndet. Blodurt – pga. planten evne til at få blod til at størkne, sårurt – pga. plantens indholdsstoffer der virker sammentrækkende.

Plantebeskrivelse:
Røllike er en flerårig kurvplante, der bliver ca. 50 cm høj. Den har blade ved grunden og op langs stænglen, og de er aflange og fint fjersnitdelte. De små blomsterkurve sidder i en halvskærm som består af mange små kurve. Blomster er hvide og undertiden lyserøde. Ved nulring af planten fremkommer en fin aromatisk duft.

Voksested:
Røllike gror vildt overalt i Danmark. På mager sandet jord, i grøftekanter, på heden.
Planten gror vildt over hele Europa og Nordamerika.

Navnebetydning:
Planten er opkaldt efter den trojanske sagnhelt Achilleus, som var usårlig undtagen i hælen. Han brugte planten til at læge sine soldaters sår med i den trojanske krig. Millefolium betyder tusindbladet og hentyder til de fjersnitdelte blade.

Historie:
Røllike blev fundet i kisten til Egtvedpigens grav.  

Medicin:
Røllike udtrukket på alkohol har været brugt til at duppe på sår og betændelser og samme udtræk er drukket ved mavebesvær og diarre. En lille en anbefales også mod menstruationsbesvær. Henrik Smid brugte bl.a. planten til at uddrive spoleorm. I Flora Danica fortæller Simon Pauli om en mand, der fik næsen skåret af, men som satte den på igen med et røllikeplaster. På Island lavede man en sårsalve af de knuste blade der blev rørt sammen med dyrefedt.

Overtro:
Hvis røllike blev bundet under den fødende kvindes fødder, undgik hun at få et misfoster. Druiderne anvendte tørrede stængler af røllike til at spå med.

Indholdsstoffer:
Planten er ikke undersøgt til bunds, men man regner med, at den indeholder 40 forskellige stoffer og forholdet imellem disse kan variere meget. Røllike er krampeløsnende, sammentrækkende og bruges ved dårlig fordøjelse, betændelser og kramper. Den er istand til at sænke blodtrykket og standse blødninger.

Opskrift:
Kom friske eller tørrede blomsterskærme på et syltetøjsglas og overhæld med alkohol. Stil det et lyst sted og lad det stå og trække i ca 1 uge. Kan man lide den let beske smag anvendes der også blade. Beregn f. eks 15 blomsterskærme og 12 blade.

Andre oplysninger:
Finder man en lyserød blomst kan den bruges af mænd med maveproblemer, mens de hvide blomster foretrækkes af kvinder i medicin.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.