Hvorfor vælge fuldkorn?

På Diabetesforeningens hjemmeside kan du få stor inspiration om, hvordan du arbejder med fuldkornsprodukter.

Fuldkorn indeholder mange vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende stoffer, der bl.a. kan beskytte mod type 2-diabetes, hjerte- og karsygdom, visse kræftformer m.m. Fuldkorn mætter godt, og er desuden gavnligt for maven og fordøjelsen.
Når du vælger fuldkornsprodukter til flere eller alle dagens måltider, er det lettere at nå Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise mindst 75 g fuldkorn om dagen.

Godt at vide, når du bager med fuldkorn
Det kan være forskelligt fra gang til gang, hvor meget mel du skal bruge, da melets indhold af fugt varierer. Fuldkornsmel er længere tid om at optage væsken i dejen end almindeligt hvedemel. Det er derfor vigtigt kun lige at tilsætte den nødvendige mængde af mel, så dejen kan æltes. Når du bager med fuldkorn, vil du opleve, at dejen bliver lidt tungere. Det gør den, fordi fuldkornsmel har dårligere bageevne end almindeligt hvedemel.

Æltning
Dejen skal æltes godt igennem for at få lækkert og luftigt brød eller boller. Du kan ælte dejen med hænderne eller på maskine. Hvis du ælter i hånden, skal du ælte i mindst 8-10 minutter, mens røremaskinen kan klare det på ca. 5 minutter. Dejen skal altid være en smule klistret, da for meget mel giver tørt brød.

Hævning
Dejen hæver bedst ved stuetemperatur. Dæk skålen med f.eks. plastfilm, en tallerken eller et viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud. Som udgangspunkt skal dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket for de fleste grove gærdeje svarer til 45-60 min. ved stuetemperatur i første hævning.
Hvis du tilsætter sukker til dejen, hæver den lidt hurtigere. Gærcellerne forbruger 2 % sukker i forhold til melmængden. Det svarer til ca. 1 spsk. sukker til 700 g mel. Hvis du ikke tilsætter sukker, skal du forlænge hævetiden med ca. 15 min.
Koldhævning er også en god metode til hævning af grove deje. Alle ingredienser skal være kolde, og du skal kun bruge halvt så meget gær. Ofte kan du reducere gærmængden endnu mere. 
Ved koldhævning hæver dejen typisk i mindst 6 timer, evt. natten over i køleskab. Tag dejen ud og lad den stå ved stuetemperatur 1-2 timer, inden du bager den. Du kan forme den kolde dej og derefter lade den efterhæve ved stuetemperatur.

Formning
Du kan bruge kartoffelmel eller majsstivelse, når du skal forme brødet. Så undgår du at tilsætte ekstra mel, der gør brødet mere tørt. Alternativt kan du gøre dine hænder våde eller gnide en anelse olie på håndfladerne.

Gode opskrifter:

Gulerodsboller, langtidshævede
Rugkernestykker
Bradepande-foccacia
Pizza, mini
Skinkemuffins
Mysliruder
Rugboller med chokolade
Scones med tørret frugt
Knækbrød
Grødchips    

Læs om:    Læs mere om kogebogen “Fuldkorn – der frister”

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.