Hvorfor vælge fuldkorn?

På Diabetesforeningens hjemmeside kan du få stor inspiration om, hvordan du arbejder med fuldkornsprodukter.

Fuldkorn indeholder mange vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende stoffer, der bl.a. kan beskytte mod type 2-diabetes, hjerte- og karsygdom, visse kræftformer m.m. Fuldkorn mætter godt, og er desuden gavnligt for maven og fordøjelsen.
Når du vælger fuldkornsprodukter til flere eller alle dagens måltider, er det lettere at nå Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise mindst 75 g fuldkorn om dagen.

Godt at vide, når du bager med fuldkorn
Det kan være forskelligt fra gang til gang, hvor meget mel du skal bruge, da melets indhold af fugt varierer. Fuldkornsmel er længere tid om at optage væsken i dejen end almindeligt hvedemel. Det er derfor vigtigt kun lige at tilsætte den nødvendige mængde af mel, så dejen kan æltes. Når du bager med fuldkorn, vil du opleve, at dejen bliver lidt tungere. Det gør den, fordi fuldkornsmel har dårligere bageevne end almindeligt hvedemel.

Æltning
Dejen skal æltes godt igennem for at få lækkert og luftigt brød eller boller. Du kan ælte dejen med hænderne eller på maskine. Hvis du ælter i hånden, skal du ælte i mindst 8-10 minutter, mens røremaskinen kan klare det på ca. 5 minutter. Dejen skal altid være en smule klistret, da for meget mel giver tørt brød.

Hævning
Dejen hæver bedst ved stuetemperatur. Dæk skålen med f.eks. plastfilm, en tallerken eller et viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud. Som udgangspunkt skal dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket for de fleste grove gærdeje svarer til 45-60 min. ved stuetemperatur i første hævning.
Hvis du tilsætter sukker til dejen, hæver den lidt hurtigere. Gærcellerne forbruger 2 % sukker i forhold til melmængden. Det svarer til ca. 1 spsk. sukker til 700 g mel. Hvis du ikke tilsætter sukker, skal du forlænge hævetiden med ca. 15 min.
Koldhævning er også en god metode til hævning af grove deje. Alle ingredienser skal være kolde, og du skal kun bruge halvt så meget gær. Ofte kan du reducere gærmængden endnu mere.
Ved koldhævning hæver dejen typisk i mindst 6 timer, evt. natten over i køleskab. Tag dejen ud og lad den stå ved stuetemperatur 1-2 timer, inden du bager den. Du kan forme den kolde dej og derefter lade den efterhæve ved stuetemperatur.

Formning
Du kan bruge kartoffelmel eller majsstivelse, når du skal forme brødet. Så undgår du at tilsætte ekstra mel, der gør brødet mere tørt. Alternativt kan du gøre dine hænder våde eller gnide en anelse olie på håndfladerne.

Gode opskrifter:

Gulerodsboller, langtidshævede
Rugkernestykker
Skinkemuffins
Rugboller med chokolade
Knækbrød
Grødchips 

Læs om:    Læs mere om kogebogen “Fuldkorn – der frister”

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.