Links og apps til madkundskab

En samlet oversigt over nogle af de links og apps som er oplagte at inddrage i madkundskabsundervisningen

 

På EMU – Danmarks Læringsportal er følgende oversigt over relevante links til apps til madkundskab:

www.altomkost.dk
Fødevarestyrelsens webside. Siden indeholder de nyeste råd og anbefalinger, fakta om mad og drikke, næringsindhold, kosttilskud, økologi, madspild mm, tips i hverdagen, opskrifter samt diverse test, der alle kan anvendes til den faglige læsning i undervisningen.

www.arla.dk Arlas webside. I menuen ”Opskrifter” kan eleverne søge efter opskrifter, madtemaer samt diverse artikler.

www.foodcomp.dk
Fødevareinstituttets fødevaredatabank. Her kan eleverne søge oplysninger om fødevarernes næringsindhold. Desuden kan man downloade ”Den lille levnedsmiddeltabel”.

www.gocook.dk
På GoCook kan man finde opskrifterne fra Smagekasserne i den digitale ”GoCookBook”. Desuden kan eleverne læse om råvarer i leksikonet, lære blære-tricks i ”Det blærede køkken”, udfordre sig selv i ”Det gale køkken” samt se metodefilm i ”Kokkeskolen”. GoCook har endvidere udviklet en app (se omtale under afsnittet ”Apps med opskrifter, madleksikon og metodefilm”).

www.havertilmaver.blogspot.dk
Læs om projektets formål, book et besøg i en af skolehaverne (der er både skolehaver på Sjælland, på Fyn og i Jylland) og find opskrifter velegnet til udekøkken.

www.madklassen.dk
På madklassens webside kan eleverne opnå en masse viden om mad. I menupunktet ”Dig og din mad” kan eleverne læse om frugt og grønt, sund mad, krop og motion, sukker, bakterier i maden og fødevaremærkninger. Websiden indeholder desuden diverse test og quizzer, undervisningsfilm, opskrifter og elevopgaver.

www.mitkokkeri.dk
På mitkokkeri.dk kan eleverne søge efter opskrifter og kokketricks samt uploade egne opskrifter.

www.saeson-web.dk
På sæsons webside kan eleverne læse sig til viden om hvornår en masse forskellige frugter og grønsager har sæson. Der er også en masse artikler om frugt og grønt samt en masse opskrifter. Til websiden hører et magasin, der udkommer et par gange om året samt en app (se omtale under afsnittet ”Apps med opskrifter, madleksikon og metodefilm”).

www.spisebogen.dk
Urmila Bruun Lautrup har skrevet bogen ”Spisebogen” – ”Spisebogen” er en grundlæggende ABC om mad, krop og sundhed. På bogens webside ligger der under menupunktet ”Undervisning” en lærervejledning, et powerpoint-undervisningsmateriale samt elevopgaver

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.