Hvad synes du skal være Danmarks nationalret?

Fødevareminister Dan Jørgensen fortsætter sin kamp for at sætte dansk madkultur på dagsordenen og gøre vores madvaner til et diskussionsemne ude i hjemmene. Nu skal danskerne være med til at kåre en nationalret.

Frikadeller, sildemad eller spaghetti med kødsovs? Danskerne skal have en nationalret – og selv være med til at vælge den – mener fødevareminister Dan Jørgensen (S), som i dag lancerer en landsdækkende konkurrence, der skal munde ud i kåringen af Danmarks nationalret.
»Kåringen er selvfølgelig det konkrete output, men det vigtige er at sætte fokus på, hvad der egentlig er dansk madkultur, maddannelse og madidentitet. Sætte fokus på de råvarer og traditioner vi har her i landet. Og det skal foregå ude i hverdagskøkkenerne, i kantiner og i institutioner. Overalt hvor man er sammen om mad,« siger ministeren.
Konkurrencen ventes at koste ca. 700.000 kr., der tages fra en pulje i ministeriet afsat på årets finanslov. Pengene går blandt andet til at aflønne otte kokke, som ud fra forslag fra borgerne skal udvikle de opskrifter, der skal konkurrere om titlen. Desuden vil der blive annonceret på sociale medier for at få danskerne inddraget.

Læs også: Coop hilser dialog om madkultur velkommen

Nationalretten bliver kåret i slutningen af november, og hermed føjer Dan Jørgensen en konkret dimension til den »madrevolution«, som han tog hul på i sommer, da han gik til verbalt angreb på usund mad, fastfood og måltider foran fjernsynet og samtidig opfordrede forbrugerne til at købe dansk. Alt sammen et forsøg på at få indledt en vigtig debat om, hvad vi alle sammen putter i munden – og det er også meningen med konkurrencen, der gerne skal inspirere folk i madlavningen, lyder det.
»Kokkene vil jo vise danskerne, hvordan man kan genopfinde gamle, danske retter. De vil minde folk om noget af det, man har glemt, og demonstrere, hvordan man kan lave det både nemt, billigt og af råvarer, der er til at få fat i,« siger ministeren.

Venstre og Dansk Folkeparti spiser ideen
Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, kalder ideen »sjov« og bifalder alt, hvad der kan være med til at sætte fokus på den høje kvalitet i danske fødevarer. Men det er afgørende, at der ikke følger løftede pegefingre med konkurrencen, mener Erling Bonnesen:

Læs også: »Man er ikke et dårligere menneske, fordi man ikke er interesseret i mad«

»Vores smagsløg er nu engang forskellige, og jeg tror, at hver borger har sine favoritretter. Det skal vi som politikere ikke gøre os til dommere over, så jeg siger klart nej til ministerdiktater, men klart ja til bedst mulige oplysning og vejledning. Borgerne skal have fuld frihed til selv at vælge, hvad der skal i indkøbskurven og på tallerkenen, og om man vil lave spaghetti med kødsovs den ene dag og frikadeller den anden,« siger fødevareordføreren.
Også Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, ser ministerens initiativ som en positiv og pædagogisk måde at få danskerne til at diskutere madkultur på.
»Her får man en dialog om mad på et andet grundlag, fordi vi skal til at diskutere, hvad vi egentlig godt kan lide at spise. Og det er da langt bedre end den formynderiske pegefinger, som ministeren løftede hele sommeren, hvor folk fik at vide, hvad de ikke måtte spise,« siger ordføreren.
René Christensen vil ikke blive overrasket, hvis spaghetti med kødsovs ender højt på listen – og det gør ikke noget, for det kan man sagtens lave af mange »gode og friske danske råvarer«, siger han.
Ifølge fødevareministeren skal konkurrencen bidrage til at gøre det nye nordiske køkkken til »et folkeprojekt«. Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal fra Food Future, der bl.a. forsker i danskernes madvaner og fødevareforbrug, vurderer, at tankerne fra det nye nordiske køkken allerede er i gang med at brede sig fra eliten til den brede befolkning.
»Det begynder at rykke, og det har ramt masserne. Vi kan se konceptet i supermarkederne, hvor der eksempelvis bliver solgt nordiske kerneboller, og alle kokkeprogrammer på TV henviser til det. Men derfra og så til, at der rent faktisk kommer meget mere nordisk kål, hindbær og grød på bordet ude i hjemmene, er der et stykke vej,« siger hun.

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.