Gode gamle husråd – og nye

Af: Anemette Olesen

Forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Det kan sagtens lade sig gøre at dyrke sin have uden at skulle tilføre alskens sprøjtemidler. Det kan flere haveejere tale med om, så hvorfor ikke prøve at undlade diverse kunstige tilsætninger og lytte lidt til gamle husråd og nye videnskabelige facts. Der er flere ting der spiller ind for at opnå sunde grøntsager uden angreb af forskellige skadevoldere. Jorden må være velformuldet og næringsrig og tilpas fugtig. Frøene må ikke være for gamle og visse frøsorter er mere resistente end andre. Man bør følge anvisningerne på frøposerne, så frø sås på det rette tidspunkt, og i den rette sådybde og får den mængde fugt der skal til for at frø spirer. Hvis man år efter år har dyrket de samme køkkenurter på samme sted, kan det være hensigtsmæssigt at skifte dyrkningssted. De samme planter tærer på de samme næringsstofressourcer i jorden, og kommer jorden i underskud af vigtige næringsstoffer, kan det resultere i hensygnende planter. Skadedyr kalder vi de insekter og mikroorganismer som holder af at suge næring fra køkkenurter med det resultat at grøntsagerne bliver uspiselige. Der kan komme orm i gulerødderne, larver i kålen, roserne får lus, og kartoflerne har rundorm osv. Hvis man følger gamle husråd og anvisninger på hvordan man evt. kan forebygge sådanne skader og oplever at der kunne være noget om snakken, vil der være al mulig grund til at fortsætte med at efterleve disse råd.

I flere havebøger er der lavet forslag på gode naboplanter. Naboplanter er planter der kan have glæde af hinandens selskab, så skadedyrsangreb evt. forpurres, eller planter yder støtte til hinanden mht. vækst og næring etc.

Skulle der være spørgsmål om sygdom i planterne kan man evt. og spørge om råd på Den økologiske haves hjemmeside www.havenyt.dk der ejes og drives af Landsforeningen Praktisk Økologi, og ideen bag internetsitet er, at inspirere flere haveejere til at dyrke mere have på en mere miljøvenlig måde. Alle dyrkningsanvisninger på internetsitet er miljøvenlige/økologiske, og der optages kun annoncer for miljøvenlige produkter. På besøg i den økologiske have i Odder kan man i praksis få inspiration til hvordan køkkenhavens planter kan sættes sammen, og her kan man sikkert også få en konstruktiv snak med havens gartnerstab.

1. Det mest velkendte råd mod orm i gulerødder er at sætte løg mellem rækkerne med gulerødder. Hvis det ikke ser ud til at virke, kan man samle kaffegrums og læge omkring planternes rodhalse. Gulerodsfluen vil da ikke være i stand til at lægge sine æg der.

2. At så kamille under kål er et gammelt råd. Den kraftige duft af kamille kan holde visse insekter på afstand og begge planter trives bedst på en kalkrig jord. Ved at kalke jorden før kål udplantes kan man forebygge kålbrok. Hvis skaden er sket, og der er larver på kålen bør man vande planter med 10 liter lunkent vand, hvori der er rørt 2 dl brun sæbe og 2 spsk sprit. Sæben får larverne til at glide af planterne og spritten vil udtørre dem.

3. Karse blev førhen sået under frugttræer hvis man konstaterede angreb af jordlopper. Karsen bliver så foretrukket af jordlopperne og frugttræet går fri.

4. Vil man have majs og bønner i køkkenhaven, er det en god idé at så/plante dem sammen. Sådan har indianere gjort i mange hundrede år. Bønnerne får noget at klatre op af, og majs modtager kvælstof fra bønnernes rødder, som indeholder bakterieknolde, der kan samle luftens frie kvælstof og udskille det i jorden.

5. Der er flere haveejere der har haft succes med at plante hvidløg eller kinapurløg mellem roser for at forebygge angreb af lus. Det er duften af løgene som lusene ikke kan lide. Hvidløg kan muligvis også forebygge gnav i radiser og nogle anbefaler hvidløg i potteplanter hvis man har konstateret angreb af lus osv.

6. Den kønne sommerblomst, og lægeplante, morgenfruen, ser ud til at tiltrække nytteinsekter til køkkenhaven. Disse insekter kan f.eks. leve af at fjerne flere skadevoldere og på denne måde forebygges angreb.

7. Det er i dag videnskabeligt godkendt at tagetes kan rense en inficeret jord for rundorm (Nematoder). Skulle man have oplevet at årets kartoffelhøst var inficeret med denne orm, skal jorden plantes til med tagetes året efter.

8. Bliver haven besøgt af for mange snegle har nogle haft held med at lægge små skåle med øl- placeret i jordniveau. Snegle foretrækker øl og drukner.

9. Ved billeangreb anbefales det at stille urtepotter med træuld nær de angrebne planter. Billerne er lyssky og vil søge ind i pottens mørke hvorefter man fjerner billerne.

10. Mosegrise i haven kan bekæmpes ved at grave kar med vand ned i jordniveau langs med havegange. Når disse dyr piler af sted (især om natten) falder de i og drukner.

11. Rosmarin i drivhuset kan komme til blomstring i februar/marts måned og har man et ferskentræ i drivhuset kan den blomstrende krydderurt lokke de tidlige bier til så også ferskentræet bestøves.

12 En kompost kan blive omsat hurtigere hvis man vander den med udtræk af kulsukker eller røllikeblade.

13. Den gamle lægeplante rude blev førhen plantet som hegn omkring køkkenhaven,da dens duft afskrækker mange uønskede insekter. Den bør klippes tilbage hvert forår. Læg de stærkt duftende kviste på havegangen eller under kål og gulerødder for at forebygge insektangreb.

14. Forsøg med vandingsudtræk af strandmalurt og brændenælde kan give et godt resultat som forebyggende middel mod angreb af kålflue, gulerodsflue og kålsommerfugl.

15. Kraftig duftende krydderurter f.eks. salvie, lavendel eller katteurt kan holde roserne sunde. Det ser også ud til at rosernes duft intensiveres i dette samspil og så klæder de blomstrende krydderurter med blå blomster alle roser.

16. Vil du lokke bier til haven kan du f.eks. så hjulkrone i nærheden af frugttræer og bærbuske. Når planten med tiden er selvsået vil den være i blomst samtidig med at havens planter står i blomst. Hjulkronen lokker bier til haven.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.