Mad i Generationer – et projekt med inddragelse af ældre frivillige i madkundskab.

Af: Stine Elmer Madsen og Sune Hybel Olsen

Professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed

AF: Stine Elmer Madsen og Sune Hybel Olsen

I Vallensbæk Kommune er vi heldige at være to konsulenter ansat i kommunen, som udvikler og underviser i maddannende projekter. Et af disse projekter hedder ’Mad i Generationer’ og er udviklet til at inddrage frivillige ældre borgere til at komme og fortælle eleverne i madkundskab omkring madkultur og efterfølgende lave mad sammen.

Vi er to ansatte som besøger vores folkeskoler i madkundskabsundervisningen på 6. årgang over to undervisningsgange. Her har vi ældre frivillige med, som kommer og fortæller madhistorier fra dengang de var børn. Undervisningen starter med en runde, hvor alle fortæller deres navn, alder og livret. Her har de ældre typisk klassiske danske retter som livretter og eleverne har livretter fra mange forskellige madkulturer. Det er altid en god overgang til vores spørgerunde, hvor de ældre fortæller historier. Første undervisningsgang er emnet madkultur. De mange livretter er altid et godt sprængbræt til at skabe rammen for hvad madkultur er. Når fire elever har fortalt at deres livret er sushi, og jeg efterfølgende kan spørge Eva på 68, ”Hvor smagte du første gang sushi?” og hendes svar er: ”Åh, det kan jeg ikke huske. Jeg var i hvert fald voksen. Men jeg kan huske da jeg var omkring 12 år, at nogle af mine kammerater begyndte at fortælle om at de havde fået spaghetti derhjemme.” Derudover er det en stor øjenåbner for eleverne at høre om livet før køleskabe, med kartofler til middag hver dag, og at de ældre slet ikke kendte til begrebet ”kræsen” dengang de voksede op.

Efter spørgerunden gennemgår vi dagens opskrifter, som efterfølgende skal tilberedes sammen i køkkenerne. Vi laver retterne ”Grydestegt kylling med agurkesalat, grøn salat med mormordressing, brun sovs og kartofler”. Anden undervisningsgang er emnet madspild, og vi kokkererer tarteletter med det plukkede kyllingekød fra skroget tilberedt den første gang.

Ude i køkkenerne fordeles eleverne i grupper som de plejer, og hver gruppe får en ældre med sig, således har alle grupper en mesterlærer. Opskrifterne er derfor lidt mere avancerede end vi ellers ville have med til det alderstrin, men med en fast voksen ved sin side klarer eleverne det til UG + og slange. Der skal blandt andet parteres kylling, jævnes sovse, laves syltelage og opbage stuvninger. Køkkentekniske kompetencer som ikke mange børn lærer derhjemme i dag, men som med største selvfølgelighed skete i hjemmene hver dag for 50 år siden.

Til slut dækker vi bord med duge og service og spiser sammen i grupperne. Her fortsætter snakken, og tit bevæger emnerne sig væk fra maden, men kommer til at handle mere om livet før internet og telefoner. Som en elev på 6. årgang sagde: ”Jeg bliver næsten helt misundelig på, at I havde frikvarter uden mobiltelefoner”.

 

 

Præsentation:

Madborgerskab – kontoret for de sjove maddannede projekter i Vallensbæk Kommune. Vi udvikler projekter til kommunens daginstitutioner og folkeskoler og deltager desuden ved kommunale kulturarrangementer med et sjovt og lærerigt madafsæt.

Sune Hybel Olsen

Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – toning i ledelse og fødevarer

 

Stine Elmer Madsen

Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – toning i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.