En helt ny praksis

Af: Dorthe Berg Nielsen

Madkundskabslærer gennem 17 år.

En helt ny praksis

Mad i Trin blev en øjenåbner

Af Dorthe Berg Nielsen

For 5 år siden fik jeg en ide, som på mirakuløs vis ændrede min undervisning i madkundskab fra kaos til idyl. Ideen var så simpel, at jeg sidenhen ofte har spurgt mig selv, hvorfor jeg dog ikke havde tænkt på det lidt tidligere.

Baggrund

Jeg har undervist i madkundskab i 17 år. Jer som har stået i et madkundskabslokale sammen med en klasse, hvoraf flertallet er nybegyndere, har sikkert oplevet at det kan være en hektisk oplevelse. Trods den bedste forberedelse og gode intentioner, kan sådan et modul ende ud i mange spørgsmål, en hektisk aktivitet fra nogle elever, som ikke ved, hvad de skal lave, samt en ulige arbejdsfordeling mellem de køkkenvandte og nybegynderne. Kaos vil jeg nærmest kalde nogle af mine timer for at være helt ærlig. Min jobbeskrivelse var i højere grad blæksprutte end lærer.

En ide fødes

Efter en særlig hektisk dag cyklede jeg hjem med tanker om, hvordan jeg kunne ændre min undervisning, så eleverne fik en større grad af selvstændighed, og så der blev mere roligt og hyggeligt i køkkenet.

Jeg var klar over, at uroen typisk opstod, når eleverne ikke kunne huske eller ikke forstod, hvad de skulle lave. Der var generelt fin arbejdsro og god aktivitet i starten af timen – kort tid efter min gennemgang af opskriften, men herefter steg støjniveauet jævnt i resten af timen for så at dale igen, når maden skulle indtages.

Mit gæt var, at uroen steg, når eleverne ikke længere kunne huske hvad jeg havde fortalt om en given opskrift.

Med den hypotese spekulerede jeg videre, for hvordan kunne jeg sikre mig, at alle elever forstod en given opskrift fra start til slut?

Her opstod ideen om at lade eleverne arbejde med en videoopskrift. Jeg søgte internettet tyndt. Det var fyldt med madvideoer, men fælles for dem alle var, at de fokuserede på resultatet. Selve processen blev hurtigt overstået. Ingredienserne var målt op på forhånd, grøntsagerne var snittet, ovnen var tændt mm. Jeg havde brug for noget, som fokuserede på processen frem for resultatet. Jeg søgte videre, men fandt ikke noget, som kunne buges.

Da jeg ikke kunne finde hvad jeg søgte, besluttede jeg i stedet, at jeg selv kunne lave en videoopskrift. En video som viser og beskriver alt – en som kan fungere på samme måde, som hvis man havde sin mor eller sin lærer stående lige ved siden af sig under hele processen. En videoopskrift, hvor man kunne spole tilbage eller pause, hvis man var i tvivl om noget undervejs.

Jeg lokkede mine børn med i projektet, og vi fik filmet og redigeret en meget simpel videoopskrift, som vi lagde på YouTube.

 

Et lille mirakel

Den efterfølgende uge stod der madkundskab på skemaet. Jeg viste eleverne min videoopskrift. Vi så processen og resultatet i fællesskab. Herefter bad jeg eleverne finde deres mobil eller tablet frem. Her fandt de hver især videoopskriften, og fik så at vide, at de kun i yderste nødstilfælde måtte spørge mig om hjælp, men at de som udgangspunkt blot skulle følge videoens anvisninger. Hvis der var tvivl om noget, så kunne de spole videoen lidt tilbage. Eleverne modtog beskeden med skepsis – de vidste godt, at de ikke kunne lave mad. Men de gik tøvende i gang.

Samtidig stillede jeg mig klar til at det kaos, som normalt fyldte køkkenet… Men kaos udeblev. Hver eneste elev arbejdede flittigt. Alle vidste hvad de skulle og jeg var helt overflødig – jeg fik faktisk ryddet op i nogle køkkenskabe, som vist ikke havde set en kærlig hånd i meget lang tid.

Mens vi spiste maden bemærkede jeg en helt anden stolthed og glæde. Flere elever fortalte, at de aldrig før havde lavet mad uden hjælp. Andre kom hen til mig i løbet af ugen, og fortalte, at de havde lavet retten til deres familie. Forældre skrev at det da var et fuldstændig fantastisk koncept, og spurgte om de måtte dele videoopskriften med nogle venner.

En nøgle var fundet – en ny hobby blev født

Denne time ændrede min tilgang til madkundskab, og jeg fik sammen med mine børn fremstillet en helt masse videoopskrifter. Det blev et helt lille familieprojekt, som vi alle nød.

Jeg har oplevet, at Youtube mediet taler til de unge – at de synes at det er sejt og meget nemmere at finde hjælp her.

I dag har jeg samlet næsten 100 simple videoopskrifter, som tager brugeren ved hånden gennem hvert trin af en opskrift. Dette gælder også hygiejne, opvask, gode råd mm.

Videoopskrifterne ligger på YouTube under navnet “Mad i Trin”. Her er de opdelt ligesom en alm kogebog. Når man kommer ind på siden kan man trykke på playlister, og så får man et overskueligt overblik. Der er f.eks playlister med “Sund mad”, Brød og kager”, “Hurtig hverdagsmad”, “Svinekød”, “Oksekød” osv. Man kan i princippet sige, at Mad i Trin er en virtuel koge- og bagebog for børn og nybegyndere.

Elever, forældre og lærerkolleger oplevede samme succes som jeg, når de brugte mine videoopskrifter. De blev delt fra mund til mund. I dag følges “Mad i Trin” af knap 10.000 abonnenter på YouTube samt yderligere 15.000 følgere på Facebook. Jeg modtager dagligt søde beskeder fra nær og fjern. Det kan være et barn, som skriver at han eller hun har lavet mad til familien. Det kan være et ungt menneske, som er flyttet hjemmefra og nu finder tryghed i at følge mine videoopskrifter. Det kan være forældre, som fortæller, at deres børn nu har fået fast maddag. Det kan være ordblinde som fortæller at de nu kan lave mad hvilket var udfordrende ved skriftlige opskrifter. Ja jeg har endda fået en besked fra en ældre mand, som i en høj alder var blevet enkemand. Hans kone havde altid lavet mad til dem, men nu lavede han det selv vha. videoopskrifter fra Mad i Trin.

På hjemmefronten oplever jeg ligeledes, at vores egne fire børn er blevet selvstændige i køkkenet. Min mand og jeg joker med at vi skulle have haft syv børn, så de hver kunne have fået en ugentlig maddag.

Som et eksperiment har jeg kastet mig ud i et lignende projekt i dansk, hvor jeg via Youtubekanalen “Lær i Trin” underviser mine elever ud fra samme princip, som jeg har haft succes med i madkundskabsundervisningen. Dette bot med gennemgang af romaner, eventyr og diverse dannelsesopgaver. I begge fag har jeg oplevet, at videoundervisning kan give eleverne en følelse af selvstændighed, som de ikke får, når de modtager fysisk hjælp. Det kan samtidig skabe ro og øge muligheden for differentiering. Jeg har ligeledes oplevet at det er nemmere for mig at komme omkring hver elev i klassen, når alle ved, hvad de skal gøre.

Gratis undervisningsmateriale

Mine videoer ligger gratis tilgængelig for alle interesserede.

Du finder det hele på Youtube. Undervisning i madkundskab finder du under navnet “Mad i Trin”. Undervisning i dansk finder du under navnet “Lær i Trin”. Begge Youtubekanaler har en tilhørende Facebookgruppe, hvor alle er hjertelig velkommen. Her deler jeg mine nyeste videoer, laver forskellige konkurrencer og inspirerer børn og nybegyndere til at deltage i madlavneíngen.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.