Didaktiske dilemmaer

Af: Majbritt Pless

Lektor v/UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og underviser i madkundskab.

Hvad gør I, når I står i situationer med elever, der af forskellige årsager ikke spiser bestemte fødevarer?

Foreningen for Madkundskab bringer, med tilsagn fra lektor v/UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og underviser i madkundskab, Majbritt Pless, nedenstående.

I et blogindlæg på folkeskolen.dk spørger lektor og underviser i madkundskab ved Læreruddannelsen i Odense, Majbritt Pless, læserne:

”Hvad gør I, når I står i situationer som denne, med elever, der af forskellige årsager ikke spiser bestemte fødevarer. Hvilke hensyn tager I? Hvilke overvejelser gør I jer, og med hvilke begrundelser træffer I de valg, I gør?”(https://www.folkeskolen.dk/889340/svar-paa-et-svaert-spoergsmaal)

Majbritts nysgerrighed er opstået i forbindelse med en henvendelse fra en madkundskabslærer, som hun arbejder sammen med i et projekt.

Majbritt skriver således i blogindlægget:
”Han (red. Madkundskabslæreren) kunne godt tænke sig at vide, hvordan jeg forholder mig til det svære i at planlægge en undervisning, hvor man med den elevgruppe kommer hele vejen rundt i faget. Som han udtrykte det: Det dur jo ikke, at vi kun laver mad uden kød, eller at vi ikke laver retter med svinekød, som jo fylder meget i den danske madkultur. Det nemmeste ville jo være at sætte eleverne i gruppe sammen og lade dem lave retter af andre råvarer, men så opstår andre problemer fx i forhold til gruppedannelser, integration, in- og eksklusion o. lign.”(https://www.folkeskolen.dk/889340/svar-paa-et-svaert-spoergsmaal)

Vi har fået lov til her at bringe Majbritts svar til madkundskabslæreren:

”Det er en meget relevant problemstilling, du rejser her. Jeg drøfter den også med mine studerende – og også: hvad hvis de selv er muslimer eller vegetarer..?

Min holdning er, at man skal undervise ”hele vejen rundt”, dvs også i dansk madkultur, og fx lave traditionel dansk julefrokost mm., for overvægten af dine elever i klassen er jo stadigvæk ikke muslimer eller vegetarer. Vi har jo også stadig kristendom i skolen. Så må de enkelte elever i disse situationer ”gå uden om” de ting, de ikke kan eller vil spise. Vi kan jo under alle omstændigheder aldrig tvinge børn til at smage eller spise noget, de ikke vil – uanset hvad årsagen så er.

Men jeg vil samtidig mene at du, hvor det er muligt, med fordel kan sørge for at have alternativer klar til disse elever. Fx skal I lave frikadeller, så sørg for at købe fx kyllingekød til muslimerne. Og måske lade din vegetar eksperimentere med linser eller bønner. Det kræver selvfølgelig noget ekstra forberedelse fra din side. Men ellers prøv at tage en snak med dem. Hvad forventer og ønsker de egentlig selv? Jeg havde engang en vegetar og hun deltog i tilberedningen af al slags mad, men spiste så blot det af det, der ikke var kød i. Meget uproblematisk. Og hvad ønsker de muslimske børn? Vil de gerne lave ”de rigtige frikadeller” men er med på, at de ikke må spise dem – eller vil de faktisk gerne have frikadeller i en udgave, de må spise også? Håndværket og læringen er jo det samme uanset hvilken slags kød, der anvendes. Det er jo heller ikke anderledes, end at vi køber glutenfri mel til de børn, der lider af cøliaki.”

 

Vi vil opfordre jer til at deltage i debatten ved at kommentere på Majbritts blogindlæg: https://www.folkeskolen.dk/889340/svar-paa-et-svaert-spoergsmaal

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.