Tusindfryd Bellis perennis

Af: Anemette Olesen

Forfatter og foredragsholder, Skarresøhus

Tusindfryd kaldes ofte ved sit botaniske navn bellis, og den vilde tusindfryd er en af vore mest almindelige planter i haver og i naturen, hvor den gerne ses i græsrabatter.

Tusindfryd åbner sine blomsterhoveder i solskin og lukker dem igen om aftenen. Selv under sne i vintersol kan vi opleve en tusindfryd i blomst. Et gammelt sagn fortæller, at djævleunger engang kom ud på himmelengen, hvor stjernerne gror. De rev stjernerne løs, og smed dem ned på jorden som splinter i tusindtal, og der hvor de ramte jorden, blev de til tusindfryd. Når denne kønne almindelige blomst gror i overtal, da er det forår, og i følge gammel overtro er foråret for alvor kommet, når man kan træde 9 bellis under samme fodsål. Et andet sagn beretter om ærkeenglen Gabriel som fortalte Jomfru Maria. at hun skulle føde Guds enbårne søn. Maria blev så rørt at tårerne strømmede ned over hendes kinder og ned på jorden. Gud så hendes tårer, og forvandlede dem straks til små tusindfryd for at ære hende. I England blev tusindfryd symbol på et elskende pars forlovelse, og manden måtte bære den i knaphullet, når pigen havde sagt, Ja. Var pigen i tvivl om sit samtykke, kunne hun lave en halskæde af tusindfryd og give bejleren, men i dag laver småpiger kransene for sjov. Tusindfryd er mange steder i verden et tegn på held, og planten giver en person magiske kræfter, hvis man plukker den natten til den 24. juni. Nogle tusindfryd har strøg af rødt på bladene, om dem siges det, at det er blodet fra Jomfru Maria, da hun bestrøede Jesu sengeleje med blomster og kom til at stikke sig. I dag er tusindfryd forædlet, og vi kan købe frøene fra frøfirmaer. De forædlede sorter har fået større og mere fyldte blomster, der er hvide, rosa eller mørkerøde. Bladene er tungeformede, friskgrønne og rosetstillede. Selv om tusindfryd regnes for en staude, så dyrkes den gerne som et- eller toårig sommerblomst. Af sorter bør ´Habanera´ anbefales. Den får store blomster og fås i flere røde og hvide nuancer, og nogle sorter er tofarvede. Sorten ´Tasso´ får mindre pompon formede blomster. Frø af tusindfryd sås i løbet af sommeren til senere udplantning og overvintring. Frøet er fuldt hårdført og skal ikke dækkes. Bellis regnes for en af vore fine forårs udplantningsblomster. Den kan plantes tidlig ud i altankassen eller i potter og krukker med diverse forårsløg. Tusindfryd kan også sættes i et bed for sig, hvor den kan få lov at brede sig.

Blomsten har en historie i folkemedicinen som slimløsnende middel og er blevet brugt ved rensning af sår og skulle også have god indvirkning på fordøjelsen. Ved at spise tre blomster kunne man forebygge tandpine, og af blomsten er der derfor senere fremstillet mundskyllemidler. Alt på planten er spiseligt og bladene kan godt minde lidt om kål i smagen. Det er især blomsterne, der er eftertragtet som pynt på desserter og salat mm. Blomsten kan også tørres og blandes i urteteer eller pot pourrier. Den smager og dufter ikke af ret meget men den pynter og gør maden mere indbydende.

Vi fortsætter succesen og åbner op for nye bestillinger af undervisningsmaterialet om bæredygtighed i faget madkundskab

 

237.000 bøger om bæredygtighed og madkundskab har allerede skabt glæde for lærere og elever i folkeskolen på over 1125 skoler.

Undervisningsmaterialet er med til at give konkrete bud på, hvordan man kan forbruge varer og ressourcer, så man reducerer menneskets aftryk på naturen og tænker på den jord, som vi bor på – og samtidig skaber god mad.

Så vil du som lærer være klogere på bæredygtighed, så kan undervisningsmaterialet inspirere til at arbejde med økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed i faget madkundskab.

Det er muligt at bestille klassesæt af både bind 1 og bind 2 til brug på skolen og samtidig bestille ekstra eksemplarer af bind 2 ’Verdensmål og madkundskab – bæredygtighed i praksis’. På den måde kan eleverne få bogen med sig hjem efter endt undervisning og inspirere til bæredygtigt indkøb og madlavning.

Du kan bestille materialet her (https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=U1DLAUSMU53N)

 

Værd at vide:

Lektor i madkundskab og skolelærer Helle Brønnum Carlsen har sammen med Spar Nord Fonden, Foreningen for Madkundskab og Danmarks Lærerforening udarbejdet et undervisningsmateriale om verdensmål 12 og bæredygtighed.

Materialet består af:

  • Teoribog ’Teori om bæredygtighed’ (Bind 1)
  • Opskriftsbog ’Bæredygtighed i praksis’ (Bind 2)
  • Digital lærervejledning
  • Power Point Præsentation

Den digitale lærervejledning og Power Point Præsentationen kan hentes på Spar Nord Fondens og Foreningen for Madkundskabs hjemmeside. Du kan læse mere på Spar Nord Fondens hjemmeside: https://www.sparnordfonden.dk/verdensmaal-madkundskab

Bestillinger af undervisningsmaterialet foregår efter princippet ’først til mølle’ og leveres i august og september 2024. Lav gerne en samlet bestilling for hele skolen.

Har du spørgsmål vedr. bestilling af materialet kan du kontakte Danmarks Lærerforenings sekretariat.

Har du spørgsmål vedr. levering kan du kontakte FADL’s Forlag: redaktion@fadlsforlag.dk

 

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.