Skolehaven som læringsrum

Af: Kirsten Jensen

Tidligere folkeskolelærer og underviser ved University College Lillebælt

De første humlebier er på færde og summer mellem mirabelleblomster og mælkebøtter. 4.a og b har netop stillet cyklerne og venter spændt.

Solen skinner gennem den kølige aprilmorgen. De første humlebier er på færde og summer mellem mirabelleblomster og mælkebøtter. 4.a og b har netop stillet cyklerne og venter spændt på dagens oplevelser i skolehaven. Nogle husker fra sidste år smagen af de flotte, grønne ærter og de store gule squash, de fik med hjem til aftensmaden i familien. Eleverne sidder på en bænk og får dagens mål og tidsplan præsenteret. Nogle af drengene skimter over til halmballerne, der er så sjove at lege i – men det må vente.

Det er 1. gang af i alt 8 gange i skolehaven i denne sæson, hvor eleverne får havekompetencer og læring. Havelærer og klasselærer fortæller, at dagens program består af 3 afdelinger: 1. Klargøring af havebedet, og såning af 2 slags gulerødder og 2 sorter løg. 2. Hugge brænde og optænding af bål i bålkomfuret. Der skal koges vand til te med mynte, citronmelisse og evt. smag af andre krydderurter. Og som det sidste – 3. I drivhuset og se på, hvad der skal plantes ud næste gang.

1. Klargøring af havebedet og såning af 2 slags gulerødder og 2 sorter løg.

Jorden har været dækket af kompost og er nu forbehandlet og gjort klar til, at hver elevgruppe kan få en firkant jord og så til med løg og gulerødder. Faglige begreber som kompost, omsætning til jord med bl.a. hjælp fra regnorme, andre smådyrs og mikroorganismer repeteres fra arbejde med området i klassen i sidste uge.

Regnorme–dans imellem rækkerne. Børnenes trampen lokker regnorme til jordoverfladen, fordi de tror det regner. Såafstand og –dybde er vigtige for resultatet.

2. Hugge brænde og optænding af bål i bålkomfuret. Der skal koges vand til te med mynte, citronmelisse og smag af evt. andre krydderurter.

Spørgsmålet er, hvordan vi får elementær viden om fx båltænding og vælge krydderurter til te gjort til en kompetence – noget man kan, noget man har lært og har viden om?

Polani har udtrykt dette i følgende model:

Praktisk kundskab skal ses ud fra begrebet kompetence og forudsætter teori, forstået som evnen til at hente viden, reflektere og sprogliggøre begreber og teori i forhold til konkrete situationer og eksempler. Praktisk kompetence kendetegnes altså ved teoretisk kompetence – kundskab i handling. Det er her læreren skal fungere som organisator af elevernes læreprocesser fx ved at trække eksempler frem fra tidligere læring. Det kan gøres ved at tilrettelægge undervisning, der integrerer klasseundervisning med haveundervisning og efterbehandling. Det er vigtigt, at skolehavebesøgene ikke står alene, men kobles op på faglige begreber og arbejde hermed. På den måde får man oplevelserne i skolehaven gjort til mulig læring hos eleverne ved at skabe konkrete forbindelser mellem før / under og efterforløb i skolehaven.

3. I drivhuset – hvad skal plantes ud næste gang i elevernes haver?
Efter dejlig urtete og leg i halmballerne afsluttes dagen i drivhuset, så eleverne ved, hvad de kan glæde sig til næste gang, de besøger skolehaven. Faglige begreber sættes på – fra spire til færdig plante på løg og gulerødder. Konkrete erfaringer og minder støtter erindringen, når der skal arbejdes videre i faglokalet på skolen.

Madkundskab og skolehaver.
Forenklede Fælles Mål for Madkundskab har snart eksisteret i et skoleår. At arbejde i skolehaven med fag i tværfaglige sammenhænge er en oplagt mulighed for at få faglige begreber til at hænge sammen og opfylde læringsmål og kompetencer i såvel madkundskab som andre fag.

Hvilke mål kan der arbejdes henimod i ovenstående beskrivelse af en dag i skolehaven?

Forenklede Fælles Mål (FFM) i Madkundskab –  obligatorisk undervisning.

Find flere eksempler på følgende hjemmesider:

Ovenstående kan downloades her: http://madkulturen.dk/servicemenu/projekter/skolehaver/resultat-af-skolehaveprojektet/

Andre links:

På http://www.emu.dk/soegning/skolehaver kan hentes inspiration til, hvordan man kan tilrettelægge læringsforløb til før skolehavebesøg, i skolehaven og efterbehandling af besøget.

http://havertilmaver.blogspot.dk/    Haver til Mavers hjemmeside med inspiration til haveforløb.      

På www.skolenihaven.dk – Her kan hentes læringsforløb bl.a. om tværfaglige læringsforløb med madkundskab og historie.

http://skolehaver.com/ Journalist Ulla Skovsbøls hjemmeside om skolehaver.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få hver måned vores nyhedsbrev, med gode tilbud, nyheder, aktuelle links og meget mere.

Nyhedsbrevet er åbent for alle, men visse tilbud og indhold på vores hjemmeside via link i nyhedsbrevet er forbeholdt medlemmer og kræver login.

Vi byder dig velkommen, og håber du får glæde af dit abonnement. Du kan, selvfølgelig, framelde nyhedsbrevet når du vil. 

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet.